Zakelijk

Driessen wil wereldberoemd zijn in HRM voor de publieke sector

fenny meulendijks“Jan Driessen werkte net als ik bij de Gemeente Helmond, ik op de afdeling communicatie en hij was hoofd HRM. In 1993 besloot Jan voor zichzelf te beginnen, en toen het bedrijf in 2007 besloot extra te gaan investeren in marketing en communicatie kreeg ik de kans dit op te zetten. En nu stuur ik een team van 16 mensen aan.” Fenny Meulendijks is Manager Marketing & Communicatie bij Driessen HRM, en heeft het bedrijf midden in een recessie flink zien groeien: “Inmiddels  werken er nu al 400 mensen. De omzet is heel lang stabiel gebleven, maar vooral sinds 2008 is het flink gegroeid. Net toen ik begon haha.” Fenny heeft meteen spijt van haar grapje, en vult bescheiden aan: “Dat ligt niet aan mij hoor. De directie besloot in die periode met extra investeringen meer naar buiten te willen treden,  tot die tijd vlogen ze nog vooral onder de radar. Dat heb ik mogen veranderen: we begonnen met een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl, missie, visie, positionering noem maar op.” En dat bleek erg succesvol.

Driessen gaat voor tevredenheid in HRM

“Vanaf het moment dat we ons naar buiten zijn gaan richten zijn we alleen maar gegroeid, zelfs tijdens de recessie. Voor 2016 hebben we een kwart miljard euro als omzetdoelstelling. Enerzijds was het slim ondernemerschap van de directie, bestaande uit Jan Driessen, Michaël Munnich en Jeroen Driessen, die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Maar ook de manier waarop we het doen onderscheidt ons.” Hoe dan? “We zijn allereerst  puur gefocust op de publieke sector, dat geeft ons een specialisme; we komen er ook vandaan. We doen het ook goed, onze kernwaarden ‘persoonlijk’ en ‘professioneel’ laten we in alles terugkomen. De cultuur en sfeer in ons bedrijf is fantastisch, wat bewijst dat het oude gezegde ‘happy employees make happy customers’ echt waar is. We sturen ook erg op tevredenheid bij klanten en medewerkers: zij geven ons rapportcijfers van meer dan een 8.” 

“We vinden kwaliteit enorm belangrijk, omdat we voor de publieke sector werken is het belangrijk dat ze ons altijd kunnen vertrouwen. We hoeven niet de hipste of goedkoopste te zijn maar betrouwbaarheid en kwaliteit is belangrijk, ook richting medewerkers.” Hoe merk je dat? “We zijn werkgever van zo’n 15.000 flexibele medewerkers, en hun tevredenheid is voor ons even belangrijk. Dat merk je, want ook zij geven ons hoge scores. Terwijl ze hier bijna nooit komen!” 

Marketing bij Driessen: HRM-kennis

“Naast onze B2C-communicatie, gericht op flexibele medewerkers en uitzendkandidaten, besteden we heel veel aandacht aan onze B2B-marketing. Onze doelstelling is om wereldberoemd te zijn bij elke HRM’er in de publieke sector. Ik heb ons B2B-beleid gebaseerd op drie pijlers: content marketing, persoonlijke ontmoetingen en online marketing.” Geen advertenties? “Nee, ik geloof niet meer in adverteren in printmedia. In het begin hebben we gewerkt aan naamsbekendheid, maar vanwege onze doelgroep wilde ik hen vooral bereiken met inhoud. We hebben veel kennis in huis, die we gratis ter beschikking stellen. Op die manier krijgen we ook makkelijker contacten, veel van onze papieren uitgaven worden bijvoorbeeld nog persoonlijk bezorgd.” 

“We geven ‘funboekjes’ uit met leuke weetjes naar aanleiding van een onderzoek bijvoorbeeld, of serieuze uitgaven over een bepaald thema zoals ‘Werken: toen, nu en straks’ en ‘Werken in de publieke sector’. We laten daarin ook experts aan het woord, die de onderzoeksresultaten toelichten. En van de hoofdstukken in zo’n uitgave maken we ook weer losse samenvattingen in kleine uitgaven, voor bijvoorbeeld een specifieke branche. In elke uitgave vertellen we maar een klein beetje over onszelf, de content staat volledig centraal.” En nog magazines, zag ik? “We geven ook het blad ‘Driessen Persoonlijk’ uit inderdaad, dat sturen we al 20 jaar naar klanten. We hebben een eigen redactie met gespecialiseerde collega’s. Aan de hand van een format maken we een uitgave rond een thema, in de opzet komen ook alle sectoren terug. We versturen het blad ook digitaal trouwens.” Kennis delen staat centraal bij Driessen, zo blijkt wel.

Kennis delen bij Driessen: zowel offline als online

“Elk jaar organiseren we een tweedaags jaarcongres met interessante sprekers en elk jaar komen er weer méér mensen.! We maken van tevoren video-interviews en zorgen voor verrassende activiteiten tijdens het congres. Zo maken we er echt een leerzame maar ook leuke dag van voor de aanwezigen.” En nog andere bijeenkomsten? “Ja. We organiseren zo’n 150 bijeenkomsten, mini-symposia en rondetafelgesprekken per jaar., We hebben 10 locaties verspreid door het land, waar we regelmatig kennisbijeenkomsten houden met eigen en gastsprekers voor onze relaties en prospects.” En die rol van ‘kennisplatform’ realiseert Driessen ook online.

“Online houden we iedere dag het blog up-to-date met een nieuw inhoudelijk bericht en we sturen de interessantste blogs ook rond als twee-wekelijkse nieuwsbrief via de mail, in een oplage van 6000 exemplaren. We hebben ook whitepapers die je kunt downloaden, plaatsen content door op onze apps en social media en leveren regelmatig inhoudelijke artikelen aan vakbladen. We proberen zoveel mogelijk synergie te krijgen in alle offline en online uitgaven.” En de content komt van binnen? “Wel heel veel. We vragen onze collega’s om mee te helpen en schrijven met content. Met name onze consultants hebben vanwege hun taakinhoud het verzoek gekregen om 2 of 4 berichten per jaar te schrijven, wat heel goed loopt. En we hebben ook een HRM-redacteur op onze afdeling die het vak inhoudelijk kent en de stukken daarover schrijft. Het moet natuurlijk wel hout snijden wat we zeggen.” En ze beperken zich niet tot tekst in hun content marketing. 

Video, animatie en foto’s voor HRM

“We gebruiken video voor onze website maar met name intern, op onze afdeling kunnen we filmen en monteren. We geven intern updates over Driessen, dat noemen we Driessen TV. Voor de presentatie van nieuwe afdelingen of het nieuwe pand bijvoorbeeld. Het gaat meestal om wat actueler nieuws, het personeelsblad verschijnt één keer per 3 maanden.” En verder? “We laten ook animaties maken voor op ons Youtube-kanaal, zoals het uitleggen van onze dienstverlening in 60 seconden. De vormgevers op onze afdeling maken zelf ook veel animaties, afbeeldingen en infographics. Dat zijn nogal wat plaatjes…

“We hebben een eigen beeldenbank met eigen foto’s, maar de fotograaf is extern. We geven wel duidelijk aan wat we willen natuurlijk. We maken ook veel opnames op locatie bij onze klanten, zodat je de juiste omgevingen kunt kiezen in plaats van die Amerikaanse stockfoto’s. Foto’s voor intern gebruik worden gemaakt door een collega die dat als hobby heeft.” Klinkt als een uitgebreide afdeling? “Onze afdeling bestaat uit drie onderdelen: een studio (vormgevers voor online en offline), communicatiecollega’s (voor bijeenkomsten, beurzen en congressen, interne communicatie maar ook bijvoorbeeld relatiegeschenken) en marketingcollega’s (content, campagnes, online, social media en allround). We doen bijna alles zelf, we zijn ons eigen reclamebureau, en daar komen mooie dingen uit. We zitten nog boordevol hele gave ideeën voor de toekomst.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s