Zakelijk

Baker Tilly Berk: “We zijn trots op ons ondernemerscollege”

Baker-Tilly-Berk-logo“We bestaan al ruim 100 jaar, sinds 1914. Onze geschiedenis is gestart in Nijmegen en Den Haag, we zijn van oorsprong dus echt Nederlands.” Marjanne Poppen en Yvonne van den Hurk zijn (mede) verantwoordelijk voor de content marketing bij accountants- en belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk“De Engelse naam komt van ons internationale netwerk, daar zijn we al meer dan 25 jaar lid van. In 2011 hebben we ervoor gekozen de naam van het netwerk te dragen, met het doel een internationaal sterk merk neer te zetten.” En dat lukt ze goed, mede dankzij uitgekiende content marketing.

Een Nederlands internationaal bedrijf

“Ons kantoor is ontstaan uit een decentraal netwerk van accountants en belastingadviseurs, door overnames zijn we gegroeid tot wat we nu zijn. In Nederland staan we in de top 10 van accountantskantoren. Er werken 700 medewerkers verspreid over 17 vestigingen. De kracht van ons kantoor is dat we breed kunnen adviseren. Want naast het samenstellen en controleren van jaarrekeningen en belastingadvies kunnen ondernemers bij ons ook terecht voor advies over financieringen, bedrijfsjuridische en HR gerelateerde vraagstukken, IT, bedrijfsopvolging, subsidies, fusies of overnames.” En werkt het ook internationaal? “Jazeker, samen met onze collega’s uit het buitenland, bedienen wij steeds meer internationale klanten. Van internationaal georiënteerde Nederlandse ondernemers tot buitenlandse ondernemers die zich in Nederland willen vestigen. Tachtig procent van de omzet komt echter uit de Nederlandse markt.” En hoe is de marketing georganiseerd? “Hier in Gouda zitten alle ondersteunende diensten van Baker Tilly Berk, zoals onze afdeling Marketing & Communicatie. Wij zijn verantwoordelijk voor alle corporate marketing en communicatie-activiteiten.” Maar blijkbaar gebeurt er ook veel decentraal.

Marketing van een accountant: kennis delen

“De vestigingen hebben een eigen marketingbudget, voor bijvoorbeeld sponsoring van lokale activiteiten en evenementen. Onze afdeling maakt de vertaalslag van strategische speerpunten naar positionering, bewaakt het merk en beheert en faciliteert vanuit die rol alle corporate communicatiemiddelen. Het initiatief ligt daarvoor bij ons.” 

En de rol van de collega’s in het land? “Met content marketing creëren we een podium voor collega’s. Zij zijn als het ware het product voor de marketing. Zo zijn we gestart met een employer branding campagne ‘Deel je eigen wijsheid’. Daarbij stimuleren wij onze collega’s kennis te delen. Met klanten, met collega’s en met mensen in hun netwerk. Nu wordt die campagne alleen intern ingezet, maar het idee is om dat straks ook naar buiten toe in te gaan zetten.” Dat kennis delen is dus blijkbaar geen probleem?

“Ons voordeel is dat we werken in een kennisintensieve organisatie. Het helpt ons daarnaast ook enorm dat het huidige bestuur als belangrijke speerpunt heeft om meer ‘rumour around the brand’ te creëren, door buiten zichtbaar te zijn en kennis te delen.” Dus ze hoeven niet overtuigd te worden van de voordelen van transparantie? ”Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we best nog wat werk hebben om collega’s te overtuigen van het nut van content marketing. Bij die collega’s zetten we vooral in op het laten zien dat het werkt. Bij voorkeur met harde cijfers. Online meten we het effect van onze inspanningen op het gebied van content marketing. Juist in onze organisatie -waar veel cijferaars zitten- werkt dat goed. De uitdaging is nog wel om ze bewust te maken van het verhaal dat ze kunnen vertellen.” Dat vinden ze niet eng? “Je merkt dat er een hele nieuwe generatie medewerkers is, die er veel minder moeite mee heeft om letterlijk zichtbaar te zijn. In de ‘Deel je eigen wijsheid’ campagne hebben we filmpjes gemaakt met collega’s die letterlijk hun wijsheid delen en daar spat de bedrijfstrots vanaf.” En video wordt ook ingezet op het ‘ondernemerscollege’.

Het ondernemerscollege: content marketing in video-vorm

“Wij brachten drie keer per jaar een relatiemagazine uit, het BTB Magazine. Daarin stonden de vraagstukken van klanten en onze oplossingen centraal. Eind 2014 zaten we bij elkaar en keken we naar de trends in ons eigen vakgebied. We hebben toen gezegd: alles wat online kan, doen we online. Maar we realiseerden ons wel dat de content van het magazine goed was.” Hoe kwam je dan op dit concept? “De effectgroep, het evenementenbureau waar wij mee samenwerken, was ook aan het brainstormen over nieuwe mogelijkheden. Zij kwamen met een eerste opzet van het ondernemerscollege. Tijdens hun presentatie waren we gelijk om. We voelden dat dit dé kans was om onze klanten te attenderen op nieuwe ontwikkelingen en kansen, zonder steeds te roepen wie wij zijn en waar onze kennis ligt. Het delen van kennis staat centraal in onze positionering. En dus ook in ons handelen.” En de opzet is behoorlijk uniek in contentland.

“Elke twee weken gaat er een nieuwe video van een inspirerende spreker live op ondernemercollege.nl. De video’s nemen we op in een professionele tv-studio in het bijzijn van klanten. Elke opnamedag staan er vijf sprekers op het podium. Zij krijgen 15 minuten om hun verhaal te doen. Hun presentatie nemen we gelijk op, een regisseur begeleidt de opname. We kiezen echt voor kwaliteit. De opnamedag is voor ons ook een klantevent met een leuk ontvangst, voor de pauze 3 sprekers en na de pauze 2. En wij sluiten af met een borrel.” Met tussendoor ook ‘contentmomenten’.

Het uitnutten van een evenement

“In het ondernemerscollege over 3D printen werd een bijzonder project genoemd: een 3D geprint huis in Amsterdam. We kwamen toen op het idee om onze klanten in de bouw- en vastgoedsector daar mee naartoe te nemen. Hoe kijken zij aan tegen een technologie die hen wellicht gaat raken? Zijn zij daar mee bezig?” En dat werkte? “Heel goed. De klanten zijn geïnspireerd, hebben gediscussieerd met branchegenoten. Een fotograaf en een redacteur hebben verslag gedaan van dit bezoek en dat verslag staat op ondernemerscollege.nl en is gedeeld via social media. Eén klant zei letterlijk ‘dit heb ik gemist, niet alleen bijeenkomsten over wet- en regelgeving maar ook over mijn eigen vakgebied’.” Ook dat is content marketing natuurlijk.

“We hebben de merkwaarde van het bedrijf vertaald naar eisen waar de content aan moet voldoen, een soort meetlat. Criteria als dat het praktisch moet zijn, geen zweverige verhalen, noem maar op.” En hoe doe je dat efficiënt? “Met ‘content mappen’ haal je het maximale uit een stuk content. Als de video klaar is, ontleden we de inhoud en gaan we op zoek naar haakjes met onze dienstverlening. We kijken heel goed naar alle invalshoeken, zodat we een onderwerp maximaal benutten en spreiden in tijd. Met een iets andere invalshoek kun je iets net weer extra op de agenda zetten.” En dat trekt mensen aan.

“We zijn heel trots op het ondernemerscollege, want de video’s worden goed bekeken. Ruim boven onze initiële doelstellingen, ons eerste doel is daarmee ruimschoots behaald. En het is voor ons een goede leerschool over wat online werkt en wat niet. Een leuke spin off van onze contentmarketing is trots, bij collega’s maar ook bij klanten. Dat was ook het idee achter het ondernemerscollege: delen wat we doen. Dat is leuker om te delen dan de laatste fiscale regels. En het werkt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s