ICT

Unidis: “Onze content marketing is gebouwd op de kennis van medewerkers”

“Ik besefte dat we met een andere vorm van marketing veel meer moesten kunnen bereiken. Maar het is een hele weg om collega’s daarvan te overtuigen, zeker omdat content marketing nog onbekend is. Het heeft een jaar geduurd om mensen hier overtuigd te krijgen, maar het is gelukt.” Inge van Lieshout is Marketeer bij softwareleverancier Unidis, en heeft de omslag naar content marketing ook gemaakt: “Content marketing stond eigenlijk al langer op mijn lijstje, maar het werd telkens vooruit geschoven. En een paar maanden terug dacht ik ‘Ik moet het gewoon doen’.”

Marketing wordt steeds belangrijker

“Unidis is van oorsprong distributeur van Unit4 software, maar we ontwikkelen steeds meer een adviserende rol. We zijn met 20 mensen en bestaan al 10 jaar, een jong en innovatief bedrijf dat voorop wil lopen in de markt. En dat lukt ook wel.” En voor wie werken jullie? “Onze eindklanten zijn vooral MKB’ers, maar de focus ligt ook sterk op accountantskantoren. We merken de laatste tijd namelijk steeds vaker dat de accountant een belangrijke rol heeft bij de keuze van software van zijn cliënt. We hebben ongeveer 4500 klanten en een samenwerking met ongeveer 260 accountantskantoren, we verzorgen  zowel bij hen als bij hun cliënten de automatisering.”

“Ik ben hier binnengekomen in 2010 als Verkoper Binnendienst. We deden marketing erbij in die tijd, zoals het versturen van nieuwsbrieven. Omdat ik dat heel leuk vond en omdat het steeds belangrijker werd, ben ik me erin gaan verdiepen.” Dat was nodig? “We kregen in het verleden gewoon de leads aangeleverd, maar zeker sinds de crisis is dat teruggelopen. Je moet steeds meer doen om gezien te worden. In 2013 heb ik de NIMA B Business opleiding gedaan, en zo ben ik er ingerold. En nu ben ik verantwoordelijk voor de Marketing, samen met de directeur. Ik regisseer,  met ondersteuning van collega’s. En vervolgens ben ik aan de slag gegaan met inbound en content marketing.”

Veel kennis en ervaring in het bedrijf

“Ik lees altijd veel over marketing, en dan komt content marketing steeds vaker op je pad. Het begon met mijn persoonlijke ervaring, dat je sneller iets bekijkt wat je echt interesseert. En we deden ook al aan marketing, maar we zagen niet wat eruit kwam: je kunt het niet meten, of het resultaat valt tegen. Vooral voor bestaande klanten hebben we een plezierige website, maar het trekt niet veel nieuwe klanten aan.” En dan helpt content marketing? “Ik ben me erin gaan verdiepen, en besefte dat het goed bij ons past: we hebben veel kennis en ervaring. Marketing was tot nu toe ook een eilandje: ‘Wat doe je eigenlijk?’. Al die dingen samen brachten mij tot het besef dat we op een andere manier moesten doen, met minder investering en meer betrokkenheid van medewerkers. En meetbaar.”

“Voor 2017 heb ik uit de bedrijfsdoelstellingen vier hoofdpijlers gepakt waarop ik me wil richten. We zijn onze interne automatisering aan het optimaliseren, en van daaruit heb ik gekeken hoe we marketing willen inrichten. We hebben nu de keuze gemaakt om met Marketing Automation te beginnen.” En de content? “We hebben al een enorme hoeveelheid content: whitepapers, webinars, video’s noem maar op. Vanuit de gekozen hoofdpijlers gaan we een nieuwe website bouwen, en als ik alles zo overzie heb ik ook het gevoel dat het allemaal klopt.” En deel je zelf ook content? “Ik ben zelf ook gaan bloggen, mijn collega’s zijn daar nog terughoudend in en dus moet ik het goede voorbeeld geven natuurlijk. Twee collega’s zijn spontaan iets gaan schrijven, en onze directeur had een interessant blog geschreven over de houdbaarheid van software en dat heeft al heel wat views.  Juist je transparantie maakt mensen nieuwsgierig.”

“Als marketing sta je nu in het midden van het bedrijf, veel meer dan eerst. Mensen kloppen met van alles bij jou aan, vragen steeds vaker om je mening. Maar ik vraag ook om hun mening, bijvoorbeeld over de nieuwe website of ik vraag ze om samen een e-book te maken. Als mensen voelen dat ze speciaal zijn, creëer je betrokkenheid. En dan komt het met je content marketing wel goed.”

images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s