Industrie·Zakelijk

Xelvin wil haar content marketing gestructureerd doen

janneke assink lutsen-zijlstra“De wereld van detachering is niet zo transparant. Dus onze site wilden we juist wel transparant en persoonlijk maken, en daarmee kwam dat bloggen mooi samen. Websites van concullega’s zijn vaak gelikt en onpersoonlijk, op onze site staan mensen en die willen we daar ook voorstellen.” Janneke Assink en Lútsen Zijlstra zijn collega’s bij technisch detacheringsbureau Xelvin, en actief met Content Marketing: “Tot nu toe is het bloggen wel wat ad hoc, maar we willen het structureel gaan doen. Het is mooi om te zien dat de huiswerkblogs van jouw workshop ook echt passen bij de schrijvers.” En bij Xelvin blijkbaar.

Kennis delen hoort bij Xelvin

“Er wordt bij Xelvin veel kennis gedeeld, maar nog te weinig gestructureerd. Ook omdat we zo verspreid door Nederland zitten, veel uitwisseling van kennis kwam tot nu toe uit toevallige ontmoetingen voort. Daarom hebben we ook een social platform opgezet: de intentie is er en de cultuur, maar nog niet de structuur.” Dat is beter dan andersom toch? “Dat klopt wel. Kennis delen hoort ook bij de mensen die hier werken: je moet veel over de markten weten. Er worden onderling ook veel vragen gesteld en er wordt regelmatig om hulp gevraagd.” En met kennissessies wordt de uitwisseling nog verder ondersteund.

“Met onze ‘Techniek 3.0’ kennissessies delen we veel kennis, onder die paraplu hangen veel onderwerpen. Dat kan een sociale activiteit zijn zoals dingen samen organiseren, bijvoorbeeld Gaelic Football in Eindhoven. Maar het kan ook op communicatiegebied zijn, waarvoor we seminars organiseren. We organiseren ook avonden waarop mensen leren over Persoonlijke Profiel Analyse (PPA), ook klanten. En die mogen dan introducees meenemen.” En dan werk je met externe trainers? “Ja, maar ook interne. Een collega uit het zuiden die bijvoorbeeld acquisitietrainingen geeft aan collega’s. Dat doen we liefst intern, dat geeft heel veel waarde. We laten trainers ook het liefst naar Xelvin komen, dat collega’s veel samen leren is belangrijk.” En dat merkte ik ook bij de blogtraining die ik zelf bij Xelvin mocht geven.

Bloggen is de toekomst voor Xelvin

“Onze behoefte aan bloggen is voortgekomen uit een eerdere training, waarbij we kregen te zien hoe de wereld verandert en hoe social media daar onderdeel van zijn. We hebben toen sessies gehad met groepen, er was namelijk nog veel scepsis over social media. Dat is nu wel anders, ik heb daar ook een blog over geschreven.” En technisch is er ook geen belemmering blijkbaar: “We hebben de hele website vernieuwd, dus de techniek is goed. Maar nu de inhoud. Met bloggen willen we voor elkaar zien te krijgen dat alle collega’s hun kennis delen. Structureel zeggen wat je vindt en hoe je er over denkt.” Maar dat gaat niet altijd even soepel.

“We zitten nu wel op een kantelpunt, er is nog wat koudwatervrees en onwetendheid. We zijn nogal gericht op korte-termijnresultaten, dus bloggen is wel wennen. Je schrijft 8 uur aan een blog en de vraag is natuurlijk hoe je dat terugverdient.” Die beroemde ROI? “Precies. We worden ons er steeds meer bewust van welke kant het opgaat, maar wat levert het op? We horen vaak ‘ik zie veel van jullie voorbij komen’, maar de effecten van al die publiciteit zijn niet kwantificeerbaar. Dat is wel het lastige hoor.” Maar het houdt Janneke en Lútsen niet tegen.

“We hebben onlangs besloten dat we het bloggen niet alleen meer structureel gaan aanpakken, maar zelfs een ‘Chef Beleving’ gaan aanstellen. Deze man/vrouw gaat aan de slag met de on- en offline merkbeleving van Xelvin en gaat daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan één van onze organisatiedoelstellingen: het vergroten van de instroom (van nieuwe medewerkers en klanten) door het inzetten en vergroten van het eigen netwerk. Waarmee we minder afhankelijk zullen zijn van derden als bijvoorbeeld vacaturesites en dus meer invloed hebben.” Die kant gaat het op inderdaad.

“Ik merk echt dat de wereld steeds transparanter wordt. Als ik bijvoorbeeld kijk wat ik de afgelopen jaren al heb geleerd en gedeeld, en hoeveel mensen ik heb leren kennen. De grens tussen offline en online verdwijnt steeds meer. Je ziet het ook aan de jongere doelgroep, die hebben echt een hele andere manier van denken. Daar is alles online. Die doen niet aan reclame, die willen echte mensen zien. En die hebben we hier genoeg bij Xelvin, dus we zijn op de goede weg.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s