“Jan Driessen werkte als hoofd HRM bij de Gemeente Helmond, toen ik daar ook werkte op de afdeling communicatie. In 1993 besloot Jan voor zichzelf te beginnen, en toen het bedrijf in 2007 besloot extra te gaan investeren in marketing en communicatie, kreeg ik de kans dit op te zetten. En nu stuur ik een team van 25 mensen aan.”
Fenny Meulendijks is directeur Marketing & Communicatie bij Driessen Groep, en heeft het bedrijf de afgelopen jaren alleen maar zien groeien: “Inmiddels werken er nu al ruim 500 mensen. De omzet is in de beginjaren heel lang stabiel gebleven, maar vooral sinds 2008 is het flink gegroeid. Net toen ik begon haha.”
Fenny heeft meteen spijt van haar grapje, en vult bescheiden aan: “Dat ligt niet aan mij hoor. De directie besloot in die periode met extra investeringen meer naar buiten te willen treden, tot die tijd vlogen ze nog vooral onder de radar. Dat heb ik mogen veranderen: we begonnen met een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl, missie, visie, positionering noem maar op.” En dat bleek erg succesvol.
Dit is een update van een artikel uit 2016
Driessen Groep gaat voor werkgeluk en tevredenheid in HRM
“Vanaf het moment dat we ons naar buiten zijn gaan richten, zijn we alleen maar gegroeid. Begonnen als eenmanszaak kent Driessen Groep inmiddels 6 bedrijven met alle vormen van dienstverlening op het gebied mens & werk, waar ruim 500 collega’s zich inzetten voor ruim 1200 opdrachtgevers binnen de sectoren overheid, onderwijs, zorg en cultuur.”
“Enerzijds is het slim ondernemerschap van de directie, bestaande uit Jan Driessen, Michaël Munnich en Jeroen Driessen, die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Maar ook de manier waarop we het doen onderscheidt ons.”
Hoe dan? “We zijn allereerst puur gefocust op de publieke sector, dat geeft ons een specialisme; we komen er ook vandaan. We doen het ook goed, onze kernwaarden ‘persoonlijk’ en ‘professioneel’ laten we in alles terugkomen. De cultuur en sfeer in ons bedrijf is fantastisch, wat bewijst dat het oude gezegde ‘happy employees make happy customers’ echt waar is.
We sturen dan ook erg op tevredenheid bij klanten en medewerkers: zij geven ons onverminderd hoge rapportcijfers, van vaak méér dan een 8.”
“We vinden kwaliteit enorm belangrijk, omdat we voor de publieke sector werken is het belangrijk dat ze ons altijd kunnen vertrouwen. We hoeven niet de hipste of goedkoopste te zijn, maar betrouwbaarheid, kwaliteit en het goede doen is voor ons belangrijk, uiteraard ook richting medewerkers.”
Hoe merk je dat? “We zijn werkgever van zo’n 15.000 flexibele medewerkers, hun tevredenheid is voor ons even belangrijk. Dat merk je, want ook zij geven ons hoge scores. En dat terwijl ze zelf bijna nooit op ons hoofdkantoor of onze locaties in het land komen, maar hun werkzaamheden verrichten bij onze opdrachtgevers. Maar ook dan kun je als werkgever toch het verschil maken, door waar mogelijk heel persoonlijk te zijn.”
Marketing bij Driessen: HRM-kennis
“Naast onze B2C-communicatie, gericht op (flexibele) medewerkers en uitzendkandidaten, besteden we heel veel aandacht aan onze B2B-marketing. Onze doelstelling is om wereldberoemd te zijn bij elke HRM’er in de publieke sector.”
“Twee jaar geleden, bij ons 25-jarig bestaan, hebben we de transitie doorgemaakt van familiebedrijf naar een familie van inmiddels 6 bedrijven. Dit was een grote omslag, waarbij we het hele transitieproces in eigen beheer hebben gedaan: van overall merkstructuur tot de positioneringen van de bedrijven tot de complete huisstijlen en alles wat daar verder bij komt kijken. Wat is gebleven is de vertrouwde aanpak.”
“Ik heb ons B2B-beleid gebaseerd op drie pijlers: content marketing, persoonlijke ontmoetingen en online marketing.” Geen advertenties? “Nee, ik geloof niet meer in adverteren in printmedia. In het begin hebben we gewerkt aan naamsbekendheid, maar vanwege onze doelgroep wilde ik hen vooral bereiken met inhoud. We hebben veel kennis in huis, die we gratis ter beschikking stellen. Op die manier krijgen we ook makkelijker contacten, veel van onze papieren uitgaven worden bijvoorbeeld nog persoonlijk bezorgd.”
“We geven bijvoorbeeld ‘funboekjes’ uit met leuke weetjes naar aanleiding van een onderzoek, of serieuze uitgaven over een bepaald thema zoals ‘Werken: toen, nu en straks’, ‘Werkgeluk”, en “Geluk werkt door in de publieke sector’ etc. Dit zijn prachtige boekwerken die gretig aftrek vinden bij onze doelgroepen.”
“We hebben zelfs ontdekt dat onze gratis uitgaves te koop worden aangeboden op internet. Dat is uiteraard absoluut niet de bedoeling, maar toont wel dat wij er in principe zelf geld voor zouden kunnen vragen. Dit doen wij echter bij onze onderzoekspublicaties bewust niet, omdat wij juist onze kennis zo breed mogelijk willen delen.”
“In onze uitgaves laten we altijd experts aan het woord, die de onderzoeksresultaten toelichten. En van de hoofdstukken in zo’n uitgave maken we ook weer losse samenvattingen in kleine uitgaven, voor bijvoorbeeld een specifieke sector zoals de overheid of het onderwijs. In elke uitgave vertellen we helemaal achterin maar een heel klein beetje over onszelf, de content staat volledig centraal.”
En nog magazines, zag ik? “We geven ook het blad ‘TrendsinHR’ uit inderdaad, dat sturen we al 25 jaar gratis naar klanten en andere geïnteresseerden. We hebben een eigen redactie met gespecialiseerde collega’s. Aan de hand van een format maken we een uitgave rond een thema, in de opzet komen ook alle sectoren terug. We versturen het blad ook digitaal trouwens.” Kennis delen staat centraal bij Driessen, zo blijkt wel.
Kennis delen bij Driessen: zowel offline als online
“Elk jaar organiseren we een tweedaags jaarcongres met interessante sprekers en elk jaar komen er weer méér mensen! We maken van tevoren video-interviews en zorgen voor verrassende activiteiten tijdens het congres. Zo maken we er echt een leerzame maar ook leuke dag van voor de aanwezigen.”
En nog andere bijeenkomsten? “Ja, we organiseren zo’n 150 bijeenkomsten, mini-symposia en rondetafelgesprekken per jaar. We hebben 10 locaties verspreid door het land, waar we regelmatig kennisbijeenkomsten houden met eigen en gastsprekers voor onze relaties en prospects.” En die rol van ‘kennisplatform’ realiseert Driessen ook online.
“Online houden we iedere dag drie contentplatforms (TrendsinHR, SamenSlim en Workerbee) up-to-date met nieuwe inhoudelijk berichten. En sinds de coronacrisis is daar een 4e platform bij gekomen: de Coronakrant die inmiddels al bijna een half miljoen bezoekers heeft getrokken.
Uiteraard sturen we de interessantste blogs ook rond als twee-wekelijkse nieuwsbrief via de mail, in een oplage van 6000 exemplaren. We hebben ook de nodige whitepapers die je kunt downloaden, we plaatsen content door op onze apps en social media en leveren regelmatig inhoudelijke artikelen aan vakbladen. We proberen zoveel mogelijk synergie te krijgen in alle offline en online uitgaven.”
En de content komt van binnen? “Wel heel veel, zeker 95% wordt in eigen beheer geschreven, we doen slechts zelden een beroep op externe tekstschrijvers. Het zijn met name onze eigen collega’s organisatiebreed die vanuit hun specifieke vakkennis mee helpen met het schrijven van content. En we hebben ook een HRM-redacteur op onze afdeling die het vak inhoudelijk kent en de stukken daarover schrijft. Het moet natuurlijk wel hout snijden wat we zeggen.” En ze beperken zich niet tot tekst in hun content marketing.
Video, animatie en foto’s voor HRM
“We gebruiken heel veel video voor onze websites en social kanalen, maar bijvoorbeeld ook intern. We kunnen zelf op onze afdeling filmen en monteren en op deze manier snel producties maken. Intern hebben we ons eigen TV-programma voor de eigen medewerkers, zodat zij naast personeelsblad, intranet, narrow-casting en andere interne kanalen, ook met beeld en geluid op de hoogte blijven van alles wat er speelt.”
En verder? “We maken ook animaties voor op ons Youtube-kanaal, zoals het uitleggen van onze dienstverlening in 60 seconden. De vormgevers op onze afdeling maken zelf veel animaties, afbeeldingen en infographics. Dat zijn nogal wat plaatjes…
“We hebben per bedrijf een eigen beeldbank met eigen foto’s, waarvoor ook de eigen medewerkers als model worden gevraagd. Alleen de fotografen zijn extern. We geven wel duidelijk aan wat we willen natuurlijk. We maken ook veel opnames op locatie bij onze klanten, zodat je de juiste omgevingen kunt kiezen in plaats van die Amerikaanse stockfoto’s.
Foto’s voor intern gebruik worden gemaakt door een collega, die dat als hobby heeft.” Klinkt als een uitgebreide afdeling? “Onze afdeling telt zo’n 25 professionals en bestaat uit drie onderdelen: een studio (vormgevers voor online en offline), een eventteam (voor alle events, bijeenkomsten, beurzen en congressen en interne communicatie) en marketingcollega’s (content, campagnes, online, social media en allround).
We doen bijna alles zelf, we zijn ons eigen reclamebureau, en daar komen mooie dingen uit. Steeds vaker worden we ook gevraagd door externe organisaties, of we hen kunnen helpen bij hun marketing- of communicatiebeleid. Een heel interessante ontwikkeling waarover we graag in gesprek gaan en wat al heeft geleid tot diverse mooie opdrachten. We zitten nog boordevol hele gave ideeën voor de toekomst.”